Farbom možeš prekriti sede, posvetliti ili potamniti kosu, ali i drastično promeniti boju.

Farbom možeš prekriti sede, posvetliti ili potamniti kosu, ali i drastično promeniti boju. Preko noći se možeš transformisati iz mistične crnke u platinastu plavušu.

Zato je glavno pitanje koji efekat želiš da postigneš? Da li želiš da dodaš toplije tonove ili pak da pokriješ sede? Odvažiti se na promenu boje samostalno ili je to za tebe veliko ne?

Takođe važno je da li želiš trajnu boju ili jednostavno želiš da isprobaš nešto novo? Sve navedeno će uticati na konačan izbor.

Stoga, krenimo redom.

Drastične promene boje kose u kućnoj radinosti, da ili ne?

Koliko puta u životu si promenila frizuru?

Istraživanja su pokazala da žene menjaju frizuru oko 150 puta tokom života, a farbanje je često glavni deo promene.

Čak 65% žena menja prirodnu boju kose, što je za oko 7% više nego što je bilo ranijih godina. Nešto nam govori da ako čitaš ovaj tekst spadaš upravo među ovih 65%. Zato smo odlučili da ti pomognemo kako bi se što bolje pripremila za kupovinu i makeover.

Ako se sama farbaš vodi računa da to uradiš adekvatnom razmerom farbe i hidrogena.

Neki proizvođači kreirali su boje za kosu koje su jednostavne za upotrebu. Tube su dizajnirane tako da ti nije potebna četka za farbanje, već sve što treba je da istisneš farbu direktno na kosu.

Pre nanošenja farbe trebalo bi da uradiš test na alergiju tako što ćeš je istisnuti na nadlakticu. Podrazumeva se da o farbanju nema govora ukoliko imaš otok ili crvenilo na glavi.

Za velike promene najbolje je da ne eksperimentišeš sama, već da se prepustiš stručnosti profesionalca. Bilo da želiš da od brinete postaneš plavuša ili imaš plavu kosu, a želiš da postaneš crvenokosa, ovo nisu trenuci za igranje jer može ispasti pravi haos.

Tvoj frizer će najbolje znati da odabere pravu farbu i da brzo i jednostavno postige željenu nijansu.


Pre i posle prekrivanja sedih.

Prekrivanje sedih

Mnogi će reći da je seda kosa apsolutni hit i to već nekoliko sezona, ali ipak ima i onih koji nisu preterano oduševljeni ovom bojom i žele da pokriju svaku sedu vlas.

Ukoliko si jedna od njih trebalo bi da tražiš boju koja posebno pominje pokrivenost sede kose. Nekada je ovakvu kosu teško ofarbati, a neki brendovi farbi za kosu su napravljeni specijalno u te svrhe. Kod nekih ćeš naći čak i predtretman koji će učiniti da kosa lakše prihvata boju.

Osim toga daj prednost farbama sa niskim procentom amonijaka jer one manje oštećuju kosu. Dobra farba za kosu će u isto vreme pružiti tvojoj kosi dubinsku hidrataciju, maksimalnu zaštitu dlake, ali i ono što tebe u ovom slučaju najviše zanima - potpunu pokrivenost sedih.

Ako prilikom prekrivanja sedih želiš da zadržiš što sličniju boju kose, treba da tražiš nijanse koje su bliske tvojoj prirodnoj boji.

Topliji tonovi

Ako želiš da dodaš toplije tonove ili da se rešiš neželjenih toplih tonova, prilikom odabira potraži u nazivu farbe „zlatno“ ili „toplo“ u nazivu za toplije tonove, i „pepeo“ za hladnije.

Međutim, kako bi izbegla iznenadnu promenu, treba ostati u svojoj porodici boja.

Da malo pojasnimo - ako imaš srednje smeđu kosu treba da tražiš nijanse koje kažu „srednje zlatno smeđe“, „srednje pepeljasto smeđe“ ili nešto slično.

Nećeš pogrešiti ako se ofarbaš za nijansu svetlije ili tamnije od svoje prirodne boje, od srednje braon do svetlo ili tamno braon, ali bi većina trebalo da ostane u ovom rasponu.

Ma koja boja da je tvoj izbor, uvek daj prioritet farbama koje su ekološki orijentisane, kao i onima koje su razvijene na bazi biljnog keratina. One će pružiti kosi sjaj, mekoću i učiniti je prirodnijom. Korišćenjem ovakvih boja za kosu rizik od oštećenja znatno je smanjen, a boja je postojanija.


Ma koja boja da je tvoj izbor, uvek daj prioritet farbama koje su ekološki orijentisane.

Privremena, polutrajna, trajna farba... Koju odabrati?

Privremena boja kose se spere u roku od dva, tri šamponiranja, pa je odlična za isprobavanje nove boje ili neku priliku kada ti treba posebna boje kose na jedan dan. Maskenbal je prva asocijacija koja nama pada na pamet.

Polutrajna boja se ispere za 7 do 12 šamponiranja, dok se demi-trajna ispere za 28 šamponiranja. Kada poželiš da eksperimentišeš odaberi neku od ovih boja za kosu i kreiraj efekat koji se ne može postići običnim farbama.

Intenzivne boje poput ljubičaste, jarko crvene i slično najbolje će izgledati kada se nanesu na izbeljenu plavu kosu. Ukoliko imaš neku drugu boju, tvoj izgled će biti nešto suptilniji.

Trajna farba je kako i sam naziv sugeriše najpostojanija, pa će se ona odupreti pranjima i ostaće sve dok kosa ne izraste ili dok se ne ošišaš.

Da li je bitan brend?

O da! Jako je važno da biraš proverene i kvalitetne brendove sa kojima neće biti neprijatnih iznenađenja. Sa vodećim kompanijama sigurno je da ćeš osim prelepe boje imati i zdravu kosu.

Šta je to što adekvatna farba treba da ti omogući?

Prirodna boju, postojanost, nega i obnavljanje glavnih elemenata strukture kose vode, proteina i lipida se u ovom slučaju podrazumeva.

Još ćeš se obradovati kada čuješ da postoje boje koje su zapravo prijatnog mirisa i koje ti neće izazivati glavobolju.

A sada se verovatno pitaš gde to naći?

Tu smo da ti rešimo dilemu. Kada je reč o visokokvalitetnim trajnim farbama kao i onim bez amonijaka FarmaVita je uvek siguran izbor i zadovoljava sve navedene kriterijume.


Važno je investirati u kvalitetan šampon i balzam koji su namenjeni specijalno za farbanu kosu.

Kako održati postojanost boje?

Kosa tretirana farbom sklonija je oštećenjima, suvoći i zahteva više nege, pa je zato važno investirati u kvalitetan šampon i balzam koju su namenjeni specijalno za farbanu kosu. To će sprečiti dodatna oštećenja i vratiti dlaci vitalnost koju je izgubila.

Jedno je sigurno - boja kose mnogo znači i utiče na celokupan izgled. Nekada može učiniti lice prijatnijim, „mekšim“, dok ga sa druge strane može učiniti grubljim.

Može te učiniti atraktivnijom i biti ozbiljan dodatak samopouzdanju. Može ti dodati par godina ili te vratiti u srednju školu, sve zavisi od toga koliko si mudro birala boju ili koliko veštog frizera si odabrala da ti „radi o glavi“.

Nekada treba biti smela i isprobati nove nijanse i biti otvorena za promene. Kada se odlučiš da drastično menjaš boju, kao što smo već zaključili, najbolje je da to uradi tvoj frizer kako bi se kosa što manje oštetila i kako bi dobila željenu nijansu. A da uštediš vreme i pošediš sebe rebusa pred rafovima u nekoj drogeriji, svoje omiljene proizvode možeš naručiti kod nas u par klikova.

Svi znamo da žena menja boju kose kada menja nešto u životu, pa onda barem neka to bude promena na bolje.