Maska za kosu deluje dubinski kako bi se izborila sa onim što proizvodi za svakodnevnu negu ne mogu.

Kao što svaki beauty zavisnik može da potvrdi, nanošenje maske za negu je poseban trenutak za sebe. To je ono „me-time“, ona slatka pauza za reset koje pruža momentalno bolji osećaj.

Multi-masking trend i sveprisutni selfiji sa maskama ponekad čine da na Instagramu ne možeš izbeći sliku poznate influenserke kako uživa sa maskom na licu.

Ali, briga o lepom izgledu se ne završava tu.

Kada govorimo o nezi ne smemo zaobići za nijansu manje popularnu masku, bar kada su društvene mreže u pitanju - onu za kosu.

Zapravo, ovaj proizvod je toliko važan za izgled da smo rešili da mu posvetimo ceo tekst.

S obzirom na to da lepa kosa igra važnu ulogu u izgledu i dobrom osećaju u svojoj koži, izdvojili smo 5 razloga zašto ti treba maska za kosu.

Temeljna nega? O da!

Baš kao i maska za lice, maska za kosu deluje malo dublje da bi se izborila sa onim što proizvodi za svakodnevnu negu ne mogu. Stvar je u tome da ovaj proizvod za kosu targetira konkretan problem iznutra.

Kako to funkcioniše?

Velika koncentracija hranljivih sastojaka u masci prodire u korteks i obnavlja kosu iznutra, dok balzam više deluje površinski, pomaže u odmršavanju kose i namenjen je za svakodnevnu upotrebu. Maska je intenzivnija i jača od balzama, takoreći ona je neka vrsta balzama na steroidima.

Potrebe kose diktiraju izbor proizvoda

Maske za kosu sadrže veliku koncentraciju aktivnih sastojaka koji dubinski hrane, hidriraju i jačaju dlaku.

Pitaš se koju da odabereš? Zavisi od toga šta tvojoj kosi treba.

Da bi kosa bila jaka trebaju joj proteini, ali i ulja. Kada je reč o uljima širok je spektar onih koja su od pomoći. Dobro je poznato blagotvorno dejstvo arganovog, kokosovog i ulja avokada kako za ishranu, tako i za hidrataciju.

Osim toga možeš se osloniti na dejstvo maski koje sadrže prirodni oblik vitamina E (tokoferole), hranljive biljne putere na čelu sa arganom i ši puterom koji će učiniti čuda za umornu i dehidriranu kosu.

Dakle, kada je tvoja kosa suva, hidratantna maska stupa na snagu, mada ovakve maske su formulisane za najrazličitije tipove kose.

Ukoliko često stilizuješ kosu toplim aparatima ili je izlažeš hemijskim tretmanima, ponovo odgovarajuća maska može biti rešenje.

Jasno je da ovi preparati rešavaju brojne probleme, a u zavisnosti od tipa tvoje kose odabraćeš onaj pravi za sebe.


Maska se može koristiti na svakom tipu kose, a odabir adekvatne je ključ brzih rezultata.

A koja to maska tebi treba?

Svako može da koristi masku za kosu, bez obzira na teksturu kose, a odabir adekvatne je ključ brzih rezultata.

Hajde da prvo ustanovimo šta tvojoj kosi fali.

Ako tvojoj kosi nedostaje sjaj, deluje krhko i teška je za stilizovanje, uvek joj možeš pružiti hidrataciju u vidu maske.

Ukoliko imaš gustu kosu, znači da imaš zdrave i uhranjene pramenove, osim toga što ti mnoge žene zavide, verujemo da te jedino može nervirati često mršenje kose. U tom slučaju dobro će ti doći maska koja sadrži kašmir, koja će dubinski nahraniti kosu, dati joj visoki sjaj i učiniti je mekom, ali će ti pre svega omogućiti lakše raščešljavanje.

Ako je tvoja kosa izrazito suva i oštećena odaberi okrepljujuću masku sa arganovim uljem koja će pružiti dlaci mekoću, sjaj i hidrataciju.

Osim standardnih maski, postoje i one u spreju koje su možda još jednostavnije za korišćenje jer sve što treba je da naprskaš na kosu i možeš odmah da je sušiš. Ovakav proizvod će ti omogućiti brzo i lako raščešljavanje, sprečiti pucanje i dalja oštećenja; kosa će biti svilenkasta i meka na dodir i zaštićena od toplih aparata kao što su presa i fen.

U slučaju da se tvoja kosa često lomi i imaš problem sa suvim i oštećenim dlakama jer ne upijaju dovoljno vode, znak je da ti je potrebna duboko hidrirajuća maska za kosu.

Masna kosa je problem sa kojim se susreću brojne žene, a ako i ti želiš da se pozdraviš sa ovim problemom, isprobaj masku koja će temeljno očistiti kožu glave i ukloniti višak sebuma.

Farbaš kosu? Onda si verovatno si primetila da je ona sklona isušivanju, pa joj omogući hidrataciju efikasnom maskom.


Generalno je dovoljno da koristiš masku jednom nedeljno kako bi videla rezultate.

Način primene? Ništa lakše

Naravno da je korišćenje maske veoma jednostavno, ali uvek obrati pažnju šta piše na uputstvu. Generalno je dovoljno da koristiš masku jednom nedeljno kako bi videla rezultate.

Na vlažnu kosu nanesi masku od polovine dužine do krajeva jer su upravo to najoštećeniji delovi kose. Ovaj proizvod na korenu nije dobrodošao, posebno ako imaš problema sa masnom kosom.

Kako bi svuda ravnomerno rasporedila proizvod i bila sigurna da je cela kosa nahranjena, posluži se češljem.

Onda ti jedino preostaje da ostaviš da odstoji onoliko koliko piše na pakovanju, nekada je to 2-3 minuta, a nekada 15-20. Potrudi se da je skineš u preporučeno vreme, jer duže ne znači uvek bolje.

Recimo ako naneseš masku na vlažnu kosu (kada je dlaka poroznija) i ostaviš je preterano dugo, dlaka će apsorbovati više onoga što je naneseno, što može dovesti do toga da ona postane slaba i sklona lomljenju.


U maskama za kosu krije se hormon sreće - serotonin!

Povećava hormon sreće!

Upravo tako. Svi benefiti koje maska sa sobom nosi doprineće da imaš zdravu, a samim tim i lepšu kosu, što je jednako lepši izgled, a samim tim i bolje raspoloženje.

Pa eto, upravo smo otkrili da se u masci za kosu krije serotonin! :) Kad smo već kod hormona sreće, prelep miris većine maski je nešto što definitivno utiče na lepo raspoloženje i doprinosi opuštanju.

Kosa je svakodnevno izložena stresu počevši od sušenja fenom, potom ispravljanja presom ili uvijanja figarom, pa su tu onda hemijski tretmani, a zatim i štetno sunčevo zračenje. Svaki od navedenih faktora ostavlja trag, ali dobra vest je da se sve to može popraviti odgovarajućom maskom.

Kada nemaš vremena za duge salonske tretmane, kvalitetna maska je sjajna alternativa. Za samo nekoliko minuta (što je čini lako uklopljivom bez obzira na tonu obaveza u jednom danu) tvoja kosa će biti lepršava i sjajna, a što više budeš dosledna korišćenju maske rezultati će te još više zadiviti!

Drugim rečima, malo ekstra truda i par minuta duže u kupatilu će se višestruko isplatiti. Na kraju krajeva nema ničeg lepšeg od kućnog spa ugođaja, kada na lice i telo naneseš masku i uživaš u penušavoj kupki uz mirišljave sveće. Ovo je svojevrstan užitak koji se primećuje iznutra kao i spolja.