5 zlatnih koraka do savršene kose

nega kose

Svi mi poznajemo bar jednu ženu koja ima savršenu frizuru kao sa poznatih reklama. Ona ustaje ranije da bi isfenirala svoju kosu, stavlja najbolje tretmane, radije češlja kosu dok je mokra nego kad je suva i uvek, ali uvek vodi računa da je svaka dlaka na svom mestu.

Možda joj se divimo (ili je potajno preziremo), ali se podsvesno pitamo da li ćemo ikada biti kao ona. Ipak, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete ubaciti u svoju svakodnevnu rutinu, a koji će učiniti vašu kosu lepšom.

Bez obzira na vaš tip kose, odabrali smo neke savete za koje smo sigurni da će vam pomoći da odnegujete predivnu kosu.

1. ČESTO PRANJE KOSE DA ILI NE?

VEČITA DILEMA – koliko često pranje kose utiče na njenu lepotu i kvalitet? Vrhunski stručnjaci se slažu sa time da je svakodnevno pranje velika greška. Prirodna ulja koja se nalaze na našoj kosi su tu da štite, a kada prečesto perete kosu uklanjate onu prvu prirodnu barijeru protiv štetnih spoljnih uticaja.

Posebno vodite računa da ne preterujete sa pranjem farbane kose jer će ona brzo izgubiti punoću boje i sjaj. Ključ leži u odabiru pravih proizvoda za održavanje farbane kose. Farmavita Amethyste Color linija sprečiće ispiranje boje, dok će istovremeno ojačati i hidrirati kosu kako bi se održao sjaj i blistavost.

Takođe, uzmite u obzir tip kose koji imate, kao i funkcionalno zdravlje vašeg skalpa. Što je vaša kosa kovrdžavija, to će duže izdržati između dva pranja, ravnija kosa će se brže mastiti, a ako imate super ravnu kosu postoji mogućnost da nećete moći da izdržite duže od dva dana između dva pranja.


2. PRAVILNA TEHNIKA JE VAŽNA

Istraživanja su pokazala da većina ljudi koristi prevelike količine šampona i neadekvatnu tehniku pranja koja definitivno može uticati na oštećenje kose. Koreni lepe, zdrave i sjajne kose počinju odabirom pravog šampona i balzama za vašu kosu u zavisnosti od tipa i nivoa oštećenja kose.

Amethyste Hydrate linija je idealna za sve one čijoj kosi nedostaje hidratacija i mekoća, Amethyste Stimulate linija će dodatno stimulisati rast kose, dok će Amethyste Regulate linija regulisati preterano lučenje sebuma.

Šamponirajte skalp i masirajte koren kose prilikom šamponiranja kako biste podstakli cirkulaciju jer je ona osnov za rast jake dlake. Izbegavajte vrelu vodu jer će ona isušiti vašu kosu i stvoriti mikro oštećenja koja kasnije mogu dovesti do kidanja kose.

3. OBAVEZNO PROSUŠITE KOSU PEŠKIROM PRE STAVLJANJA MASKE ILI BALZAMA

Izbor odgovarajuće maske ponekad može biti bitniji od izbora samog šampona. Odaberite kvalitetnu masku ili leave-in tretman i vaša kosa će vam biti zahvalna. Kovrdžavoj kosi i kosi s debljom dlakom potrebna je dubinska nega poput Amethyste Hydrate Velvet maske dok će dame sa bojenom kosom odabrati masku koja će im dodatno štititi boju kao što je maska iz Farmavita Amethyste Color kolekcije. Pre tretmana vodite računa da višak vode na kosi upijete peškirom. Ukoliko je kosa previše mokra, maska neće moći da prodre unutar dlake i pruži neophodnu negu.

Pro savet: Izbegavajte koren jer to može prouzrokovati dodatno mašćenje kose.

4. ČEŠLJAJTE KOSU DVA PUTA DNEVNO

Počnite od raščešljavanja krajeva i penjite se ka korenu. Na ovaj način ćete izbeći bespotrebno kidanje kose. Ukoliko češljate mokru kosu, obavezno koristite češalj sa širokim zupcima kako biste izbegli oštećenja kose. Prilikom sušenja izbegavajte grubo trljanje peškirom, umesto toga blago tapkajte kako biste uklonili višak vode. Koristite različite četke za feniranje i češljanje.


5. KORISTITE NIŽU TEMPERATURU PRILIKOM STILIZOVANJA KOSE

Najgora stvar koju možete da uradite svojoj kosi je da preterujete sa njenim zagrevanjem prilikom feniranja ili stilizovanja. Takođe treba povesti računa da prilikom feniranja fen nikad ne naslanjate direktno na kosu i četku iako vam deluje da ćete tako biti brži i efikasniji. Zato odaberite fen sa adekvatnim podešavanjima, odgovarajuću presu za kosu ili figaro i obavezno koristite preparat za zaštitu od toplote.

Kosa je, kao simbol ženstvenosti, pravo ogledalo načina života, stila, autentičnosti, odnosa prema našoj spoljašnjoj i unutrašnjoj lepoti i zato bez obzira koliko vam se dopadnu neki novi trendovi lepote, znajte da je samo zdrava kosa – lepa kosa.

Back To Top